Μπακλαβάς με χωριάτικο φύλλο

 
Υλικά
για το χωριάτικο φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
νερό όσο να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας
λίγο αλάτι για τη γέμιση:
1 κιλό μέλι
300 γρ. καρύδια
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. σταφίδες μαύρες
1 κουτ. σούπας κανέλλα
μερικά γαρύφαλλα
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη



Τρόπος παρασκευής Χριστουγεννιάτικη υστερία στα μαγαζιά, χριστουγεννιάτικη "δυσθυμία στο πορτοφόλι", χριστουγεννιάτικο έλατο στο σαλόνι…"ο τάνεν μπάου-άου (δις) ντι τροϊσι ντάινεν-μπλέτε" στον "Φραπέ με την Ορνέλλα" του Bellas TV (ή σε κάποια άλλη πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης)… και μέσα στο δήθεν προεόρτιο κέφι, λες: δεν κλείνω την τηλεόραση να φτιάξω έναν παραδοσιακό μπακλαβά να καταλάβω αληθινά Χριστούγεννα; Όπως είσαι, σηκώνεσαι και πας στην κουζίνα να "βάλεις μπροστά" τη συνταγή - είτε ετούτη που ακολουθεί, είτε εκείνη που έφτιαξε το Νηστικό Αρκούδι με την κυρία Φωτεινή στον Χολομώντα (Βλ. Παρόμοιες Συνταγές).
Ξεκινάς βεβαίως, από το χωριάτικο φύλλο. Παίρνεις ένα μεγάλο μπολ, αρπάζεις και τη σίτα και κοσκινίζεις το αλεύρι για να αφρατέψει το γλυκό. Προσθέτεις αλάτι και λίγο χλυαρό νερό και αρχίζεις το ζύμωμα. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν είναι μαλακή "σαν το λοβό του αυτιού" που λεν' κι οι Τούρκοι.
Κόβεις τη ζύμη σε κομμάτια και τα πλάθεις σε 4-6 μπαλίτσες. Αλευρώνεις τον πάγκο και ξεκινάς με τον λεπτό πλάστη να ανοίγεις τις μπαλίτσες μία-μία σε φύλλο. Παίρνεις ένα ταψάκι, το λαδώνεις και στρώνεις πάνω του 2-3 φύλλα που είναι έτοιμα να υποδεχθούν τη γέμιση.
Για να φτιάξεις τη γέμιση χτυπάς τα καρύδια με το γουδοχέρι ή στο multi και τα αδειάζεις σε ένα μπολ. Προσθέτεις τη φρυγανιά, λίγη ζάχαρη, κανέλλα και ανακατεύεις τα υλικά με ένα κουτάλι. Αυτό ήταν! Η γέμιση είναι έτοιμη.
…την απλώνεις με το χέρι πάνω στα φύλλα και από πάνω ρίχνεις σταφίδες ξανθές και μαύρες και περιχύνεις λίγο λάδι. Σκεπάζεις με τα υπόλοιπα δυο-τρία φύλλα που περιμένουν σε κάποιο δίσκο και κόβεις "μπακλαβαδωτά" - χιαστή δηλαδή, ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι. Στολίζεις κάθε ρόμβο με γαρυφαλάκια και βάζεις τον μπακλαβά, να ψηθεί για μία ώρα περίπου στους 170 βαθμούς.
Μετά το ψήσιμο αφήνεις το γλυκό να κρυώσει λίγο και το περιχύνεις με σιρόπι που το φτιάχνεις ζεσταίνοντας μέλι και νερό στην κατσαρόλα, μέχρι να λιώσει το μέλι.
Καλείς φίλους και συγγενείς και τους υποδέχεσαι με χριστουγεννιάτικες ευωδιές, γλυκές μπουκιές και μια ευχή για το νέο χρόνο που μας έρχεται ολοταχώς..
Καλή επιτυχία!!!













Πηγή: Νηστικό Αρκούδι
arwmakaigeush.blogspot.com aromakaigeush.blogspot.com arwmakaigeusi.blogspot.com aromakaigeusi.blogspot.com arwmakaigeush aromakaigeush arwmakaigeusi aromakaigeusi arwma kai geush arwma geush aroma kai geusi aroma geusi aroma kai geush aroma geush aroma kai gefsi aroma gefsi aroma kai gefsh aroma gefsh arwma kai gefsi arwma gefsi arwma kai gefsh arwma gefsh Άρωμα και Γέυση Άρωμα Γέυση Άρωμα και Γέυσι Άρωμα Γέυσι Άρομα και Γέυση Άρομα Γέυση Άρομα και Γέυσι Άρομα Γέυσι Άρωμα και Γευση Άρωμα Γευση Άρωμα και Γευσι Άρωμα Γευσι Άρομα και Γευση Άρομα Γευση Άρομα και Γευσι Άρομα Γευσι Αρωμα και Γέυση Αρωμα Γέυση Αρωμα και Γέυσι Αρωμα Γέυσι Αρομα και Γέυση Αρομα Γέυση Αρομα και Γέυσι Αρομα Γέυσι Αρωμα και Γέυση Αρωμα Γέυση Αρωμα και Γευσι Αρωμα Γευσι Αρομα και Γευση Αρομα Γευση Αρομα και Γευσι Αρομα Γευσι