Ναπολεόν Ελατοχωρίτικο

Υλικά

για τη ζύμη:
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. καφέ σπορέλαιο
3 αυγά
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας αμμωνία
1 ποτήρι γάλα
αλεύρι (όσο πάρει)




για την κρέμα:
2,5 κιλά γάλα
6 κουτ. σούπας κάστερ-πάουντερ (custard powder, κρέμα σε σκόνη)
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
κανέλλα

Τρόπος παρασκευής

Τρομερό γλυκό! Φτιάξαμε και φάγαμε ένα ταψί, περίπου 20 κομμάτια και αφού χωνέψαμε είπαμε να το ξανακάνουμε.

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το γλυκό μας. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, το λάδι, τη ζάχαρη, την αμμωνία που αραιώσαμε στο ποτήρι με το γάλα και τα 3 αυγά χτυπημένα καλά. Ζυμώνουμε λιγάκι στην αρχή να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας κι έπειτα, όσο ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να σφίξει. Δε θέλουμε να γίνει πολύ σφιχτή, αλλά ούτε πολύ μαλακιά.

Όταν πετύχουμε την υφή που θέλουμε χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία ίσα μέρη. Θα ανοίξουμε το κάθε ένα με τον πλάστη χοντρούτσικα στο πάχος και όσο είναι το ταψί μας σε διάμετρο. Τα απλώνουμε και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και βάζουμε μπρος την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κιλά γάλα να ζεσταθεί και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στο υπόλοιπο μισό κιλό γάλα ρίχνουμε το κάστερ-πάουντερ (custard powder, σκόνη σε κρέμα, υπάρχει σε όλα τα μπακάλικα) και ανακατεύουμε γρήγορα-γρήγορα για να μη σβολιάσει. Μόλις το γάλα με τη ζάχαρη που έχουμε στη φωτιά αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε μέσα και το υπόλοιπο γάλα με το κάστερ-πάουντερ χωρίς να σταματήσουμε λεπτό ν’ ανακατεύουμε, μέχρι η κρέμα να σφίξει. Μόλις σφίξει την κατεβάζουμε από το μάτι και ξεκινάμε να στήσουμε το γλυκό μας.

Στο ταψί βάζουμε ένα φύλλο-μία κρέμα, εναλλάξ, και στο τέλος πασπαλίζουμε με κανέλλα. Το γλυκό μας πρέπει να σταθεί πολλές ώρες, πριν το κόψουμε (καλό είναι να μείνει και όλο το βράδυ στο ψυγείο) για να μουσκέψουν καλά τα φύλλα και να μαλακώσουν. Αν πάλι δεν κρατιόμαστε, 3-4 ωρίτσες αρκούν!

Καλή μας όρεξη!









Πηγή: Νηστικό Αρκούδι
arwmakaigeush.blogspot.com aromakaigeush.blogspot.com arwmakaigeusi.blogspot.com aromakaigeusi.blogspot.com arwmakaigeush aromakaigeush arwmakaigeusi aromakaigeusi arwma kai geush arwma geush aroma kai geusi aroma geusi aroma kai geush aroma geush aroma kai gefsi aroma gefsi aroma kai gefsh aroma gefsh arwma kai gefsi arwma gefsi arwma kai gefsh arwma gefsh Άρωμα και Γέυση Άρωμα Γέυση Άρωμα και Γέυσι Άρωμα Γέυσι Άρομα και Γέυση Άρομα Γέυση Άρομα και Γέυσι Άρομα Γέυσι Άρωμα και Γευση Άρωμα Γευση Άρωμα και Γευσι Άρωμα Γευσι Άρομα και Γευση Άρομα Γευση Άρομα και Γευσι Άρομα Γευσι Αρωμα και Γέυση Αρωμα Γέυση Αρωμα και Γέυσι Αρωμα Γέυσι Αρομα και Γέυση Αρομα Γέυση Αρομα και Γέυσι Αρομα Γέυσι Αρωμα και Γέυση Αρωμα Γέυση Αρωμα και Γευσι Αρωμα Γευσι Αρομα και Γευση Αρομα Γευση Αρομα και Γευσι Αρομα Γευσι