
Υλικά
για ένα ταψί 28άρι
για τη μαρέγκα σοκολάτας με φουντούκια:
6 ασπράδια
175 γρ φουντούκια
2 κουταλιές σούπας κακάο
1,5 κουτ γλυκού ξίδι
1 κουτ γλυκού κορν φλάουρ
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού ζάχαρη άχνη
300 γρ κρέμα γάλακτος
για τη βελουτέ σος σοκολάτας:
200 γρ κρέμα γάλακτος
250 γρ κουβερτούρα
λικέρ φραντζέλικο
100 γρ βούτυρο
Τρόπος παρασκευής
Αλέθουμε τα φουντούκια σε μικρό μπλέντερ και τα φυλάμε. Για να φτιάξουμε τις δύο βάσεις μαρέγκα στρώνουμε λαδόκολλα για να καλύψουμε τα δύο ταψιά, αφού έχουμε βουτυρώσει την εσωτερική περιμετρική επιφάνειά τους. Χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών με δυο κουταλιές ζάχαρης, σιγά σιγά στην αρχή (τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα) και μετά στη γρήγορη σκάλα. Προσθέτουμε σταδιακά όλη τη ζάχαρη, ρίχνουμε και όλη την αχνή, το κορν φλάουερ και το ξίδι (πολύ σημαντικό στοιχείο της μαρέγκας), το κακάο και τα αλεσμένα φουντούκια. Σε δυο λεπτά η μαρέγκα είναι έτοιμη και την αδειάζουμε στα δύο ταψιά (από αυτά που ανοίγουν στο πλάι). Φουρνίζουμε για 25’ με 30’ στους 180° C με αέρα. Όταν ψηθούν και κρυώσουν, αναποδογυρίζουμε τις μαρέγκες πάνω σε δίσκους, και βγάζουμε τις λαδόκολλες.
Στο μπλέντερ ή στο χέρι με σύρμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί χωρίς ζάχαρη. Τη στρώνουμε σαν γέμιση ανάμεσα στις δυο μαρέγκες (σάντουιτς). Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη.
Φτιάχνουμε τη βελουτέ σος σοκολάτας. Τρίβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
Σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα με το βούτυρο. Όταν ζεσταθεί, τη χύνουμε πάνω στην τριμμένη κουβερτούρα, προσθέτοντας λίγο λικέρ φουντουκιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα όλη η σοκολάτα και να ενσωματωθούν όλα σε μια παχύρρευστη κρέμα.
Κόβουμε το γλυκό σε μερίδες και πάνω σε κάθε ατομικό πιάτο σερβιρίσματος, περιχύνουμε τη μερίδα με δυο κουταλιές σάλτσα σοκολάτας.
Καλή όρεξη!
Πηγή: Νηστικό Αρκούδι
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου