Υλικά
για το σιρόπι:
100 γραμ. ζάχαρη
1 σφηνάκι γρενανδίνη
2 κομματάκια τζίντζερ (πιπερόριζα)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
για την κρέμα:
250 γραμ. γάλα
200 γραμ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
3 μπανάνες
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
ένα καλουπάκι βούτυρο
50 γραμ. καρύδια
50 ml κονιάκ
1 ξύλο βανίλιας
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
50 γραμ. άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Αρχικά, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με τη γρεναδίνη, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κομμάτια καθαρισμένο τζίντζερ για να δώσει το άρωμα του. Το αφήνουμε στη φωτιά, μέχρι να δέσει και να γίνει σφιχτό.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 250 γραμ. γάλα, ενώ σε μια μπασίνα χτυπάμε με το αναδευτήρι 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με δύο κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε συνεχώς, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεσταμένο γάλα. Προσέχουμε να μη σβολιάσει και προσθέτουμε δύο κουταλιές κορν φλάουρ και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχόμενα και γρήγορα, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (-2 κουτ. σουπ., που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα).
Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρές φέτες και τις σοτάρουμε σ ένα τηγάνι μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και τα καρύδια, σε μια κουταλιά σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε το μείγμα για δύο λεπτά και σβήνουμε με κονιάκ. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύλο βανίλιας, το οποίο κόβουμε κατά μήκος για να δώσει το άρωμα του.
Μέσα στο αρχικό μείγμα της κρέμας ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού, χωρίς τη βανίλια και με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά. Το τελικό αυτό μείγμα θα αποτελέσει τη γέμιση για τα πουράκια.
Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας στο τραπέζι, τα κόβουμε κατά μήκος και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε στην άκρη κάθε φύλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τα τυλίγουμε σαν πούρα, ένα-ένα. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε, μέχρι να ροδίσουν στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σερβίρουμε έναν πύργο από πουράκια, τα οποία πασπαλίζουμε στη μια μεριά με την άχνη ζάχαρη, ενώ στην άλλη τα περιχύνουμε με σιρόπι ζιγκζαγκοτά.
Καλή όρεξη!
Πηγή: Νηστικό Αρκούδι
για το σιρόπι:
100 γραμ. ζάχαρη
1 σφηνάκι γρενανδίνη
2 κομματάκια τζίντζερ (πιπερόριζα)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
για την κρέμα:
250 γραμ. γάλα
200 γραμ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
3 μπανάνες
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
ένα καλουπάκι βούτυρο
50 γραμ. καρύδια
50 ml κονιάκ
1 ξύλο βανίλιας
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
50 γραμ. άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Αρχικά, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με τη γρεναδίνη, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κομμάτια καθαρισμένο τζίντζερ για να δώσει το άρωμα του. Το αφήνουμε στη φωτιά, μέχρι να δέσει και να γίνει σφιχτό.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 250 γραμ. γάλα, ενώ σε μια μπασίνα χτυπάμε με το αναδευτήρι 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με δύο κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε συνεχώς, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεσταμένο γάλα. Προσέχουμε να μη σβολιάσει και προσθέτουμε δύο κουταλιές κορν φλάουρ και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχόμενα και γρήγορα, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (-2 κουτ. σουπ., που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα).
Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρές φέτες και τις σοτάρουμε σ ένα τηγάνι μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και τα καρύδια, σε μια κουταλιά σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε το μείγμα για δύο λεπτά και σβήνουμε με κονιάκ. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύλο βανίλιας, το οποίο κόβουμε κατά μήκος για να δώσει το άρωμα του.
Μέσα στο αρχικό μείγμα της κρέμας ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού, χωρίς τη βανίλια και με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά. Το τελικό αυτό μείγμα θα αποτελέσει τη γέμιση για τα πουράκια.
Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας στο τραπέζι, τα κόβουμε κατά μήκος και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε στην άκρη κάθε φύλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τα τυλίγουμε σαν πούρα, ένα-ένα. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε, μέχρι να ροδίσουν στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σερβίρουμε έναν πύργο από πουράκια, τα οποία πασπαλίζουμε στη μια μεριά με την άχνη ζάχαρη, ενώ στην άλλη τα περιχύνουμε με σιρόπι ζιγκζαγκοτά.
Καλή όρεξη!
Πηγή: Νηστικό Αρκούδι
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου